TARTA TATIN Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

by Anna

Tarta Tatin z młodymi ziemniakami pochodzi z mojej ukochanej Obfitości Yotama Ottolenghiego. Bardzo lubię czytać książki kucharskie i wyobrażać sobie jak dane danie będzie smakowało. Na ogół od razu wiem, czy coś będzie mi smakowało, czy nie. Przepisy Ottolenghiego są wyjątkiem. Jego wyobraźnia tworzy tak niecodzienne połączenia, że czasem trudno sobie wyobrazić, jaki będzie efekt końcowy- a jest na ogół niesamowity. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś było niedobre.

Tarta Tatin z młodymi ziemniakami jest jednym z tych dań, które za pierwszym robiłam bez przekonania. Ale jak mogłam wątpić w mistrza. Od tamtej pory cały rok czekam na młode ziemniaki, by móc ją upiec. Jest wybitna!

O pochodzeniu nazwy Tarta Tatin i jej historii przeczytajcie tu.

Tarta tatin z młodymi ziemniakami

TARTA TATIN Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Tarta Tatin z młodymi ziemniakami pochodzi z mojej ukochanej Obfitości Yotama Ottolenghiego. Bardzo lubię czytać książki kucharskie i wyobrażać sobie jak dane… Uncategorized TARTA TATIN Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI European DRUKUJ
PORCJE: 5
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg młodych ziemniaków (ze skórką)

2 cebule

60 g suszonych pomidorów

garść listków świeżego oregano

200 g  twardego sera koziego w plastrach

80 g cukru

20 g masła

1 arkusz ciasta francuskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Nie obieramy ziemniaków, myjemy je dokładnie i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 25 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Kroimy cebulę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy plasterki cebuli ze szczyptą soli i smażymy ok. 10 minut, aż się lekko zrumieni.

Suszone pomidory kroimy w drobne kawałki.

Tortownicę o średnicy 28 cm wkładamy pogniecionym i posmarowanym masłem z obu stron papierem do pieczenia. Dzięki temu papier idealnie przylgnie do naczynia.

Na patelni, na dużym ogniu rozgrzewamy cukier i masło. Cały czas mieszamy drewniana łyżką, aż powstanie niezbyt ciemny karmel.  Przelewamy karmel na dno tortownicy i kołyszemy nią tak, żeby pokrył cała powierzchnię. Posypujemy karmel 2/3 listków oregano, resztę zostawiamy do ozdobienia tarty.

Ziemniaki przycinamy z góry i z dołu, potem kroimy je na krążki o grubości 2-2,5 cm. Układamy krążki na dnie tortownicy, jeden obok drugiego. Delikatnie wciskamy miedzy nie cebulę i kawałki suszonych pomidorów. Posypujemy obficie solą i świeżo mielonym pieprzem.  Następnie rozkładamy na warzywach plastry koziego sera.

Rozwałkowujemy ciasto francuskie i wykrawamy z niego krążek o średnicy o 2 cm większej niż tortownica. Przykrywamy warzywa ciastem i delikatnie podwijamy je pod ziemniaki przy ściankach naczynia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy tartę 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione.

Wyjmujemy tartę z piekarnika odstawiamy na kilka minut, następnie szczelnie przykrywamy talerzem i odwracamy stanowczym ruchem, tak, żeby tarta znalazła się na talerzu.

Posypujemy tartę listkami oregano i podajemy.

tarta tatin z młodymi ziemniakamitarta tatin z młodymi ziemniakami

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności