CIASTO TRUSKAWKOWE Z BEZOWĄ PIERZYNKĄ

by Anna

Ciasto truskawkowe z bezową pierzynką nie wygląda zbyt efektownie, ale za to jak smakuje! Każdy, kto spróbuje, nie będzie mógł mu się oprzeć.

Deser jest bardzo prosty w wykonaniu, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a radość ogromna. W całym domu roznosi się cudowny zapach domowego ciasta, jak wspomnienie z najsłodszych chwil dzieciństwa. Tak niewiele trzeba, żeby umilić niedzielę.

Ciasto można robić także z innymi owocami: jagodami, malinami lub wiśniami. Wersja z wiśniami jest moim zdaniem najlepsza, choć trochę bardziej czasochłonna, bo trzeba wydrylować owoce. Na pewno do niej wrócę, jak tylko pojawią się wiśnie.

ciasto z truskawkami i bezową pierzynką

CIASTO TRUSKAWKOWE Z BEZOWĄ PIERZYNKĄ

Ciasto truskawkowe z bezową pierzynką nie wygląda zbyt efektownie, ale za to jak smakuje! Każdy, kto spróbuje, nie będzie mógł mu się… Uncategorized CIASTO TRUSKAWKOWE Z BEZOWĄ PIERZYNKĄ European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

350 g mąki pszennej tortowej

250 g masła ( lub masła roślinnego)

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g cukru pudru

2 opakowania cukru wanilinowego

1 kg truskawek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 x szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka chowamy do lodówki.  Mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, 1 cukier wanilinowy łączymy z żółtkami i masłem, wyrabiamy ciasto (można to zrobić w robocie kuchennym, wówczas zajmie chwilę). Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najłatwiej zrobić to zgniatając papier i smarując tortownicę masłem w kilku miejscach. Wówczas papier idealnie przywrze do ścianek naczynia.

Myjemy i obieramy truskawki, jeśli są duże kroimy je na kawałki.

Po pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i rozkładamy je równomiernie w tortownicy .

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy drugi cukier wanilinowy oraz 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, dodajemy po łyżce cały czas ubijając.

Dodajemy 2-3 łyżki ubitej masy z białek do truskawek, mieszamy i układamy truskawki na cieście. Na wierzchu rozkładamy pozostałe białka.

Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Po 8 minutach, kiedy beza lekko się zrumieni, przełączamy piekarnik na grzanie od dołu, tak, żeby beza za bardzo nam się nie przypaliła. Pieczemy jeszcze 50 minut.

Kiedy ciasto się upiecze wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki,  studzimy. Po ok. 20 minutach można wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Chodzi o to, żeby nie wyjmować ciasta zbyt gwałtownie, dać mu lekko ostygnąć w letnim piekarniku.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, ale ciężko się doczekać. U nas połowa znika kiedy jest jeszcze letnie.

ciasto truskawkowe z bezową pierzynkąciasto truskawkowe z bezową pierzynką

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Kasia M. 3 lipca 2020 - 06:46

Upieklam dzis i niewiele zostało na jutro.
Przepyszne ciasto! Mój piekarnik nie ma funkcji grzania od dolu wiec po prostu przykrylam bezę folia po 30 min pieczenia.

Gotowe
Anna 4 lipca 2020 - 20:56

Świetny pomysł, dziękuję 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności