STIR-FRY Z MŁODEJ KAPUSTY I PORTOBELLO

by Anna

Obsesyjnie nienawidzę marnować jedzenia. W związku z tym, często robię dania o wdzięcznej nazwie  „sprzątanie lodówki”. Nie zawsze powstają arcydzieła, ale często wychodzą bardzo fajne potrawy o niebanalnych połączeniach. Tym razem zostało mi w lodówce pół główki młodej kapusty i zapomniane pieczarki portobello, które kupiłam do jakiegoś dania, a potem zmieniłam zdanie. Zrobiłam szybki stir-fry, zajęło mi to 15 minut, równolegle ugotowałam makaron ryżowy.  Ekspresowe danie, świetne na lunch do pracy ( można zabrać w pudełku i odgrzać)  lub szybką kolację . Polecam.

STIR-FRY Z MŁODEJ KAPUSTY I PORTOBELLO

Obsesyjnie nienawidzę marnować jedzenia. W związku z tym, często robię dania o wdzięcznej nazwie  „sprzątanie lodówki”. Nie zawsze powstają arcydzieła, ale często… Uncategorized STIR-FRY Z MŁODEJ KAPUSTY I PORTOBELLO European DRUKUJ
PORCJE: 3
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1/2 główki młodej kapusty

4 duże pieczarki portobello

pęczek szczypiorku dymka

200 g makaronu ryżowego

olej ryżowy do smażenia

2 limonki do podania

sos:

1 czubata łyżka ciemnej pasty miso

2-3  łyżki japońskiego sosu sojowego

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki sosu sriracha extra hot ( ilość w zależności od upodobań)

2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE

Szatkujemy kapustę. Kroimy w talarki białą część szczypiorku dymka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną białą cześć dymki, smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, po 2-3 minutach dodajemy kapustę , smażymy 3-4 minuty ciągle mieszając. Przekładamy kapustę do miski.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki portobello, smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki i próbujemy, ew dodajemy któregoś ze składników, w zależności od upodobań.

W tym samym czasie gotujemy makaron ryżowy wg wytycznych producenta.

Kiedy pieczarki ładnie się zrumienią dodajemy do nich sos i kapustę, mieszamy. Następnie wrzucamy makaron ryżowy i pokrojony szczypior dymka ( zielona część), mieszamy. Podajemy z ósemkami limonki.

Stir-fry z młodej kapusty i portobello

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności