ZAPIEKANKA Z DORSZA I MŁODYCH ZIEMNIAKÓW

by Anna

Nie znoszę wyrzucać jedzenia, dlatego bardzo często robię dania pt. „sprzątnie lodówki”. Tym razem zostały mi ugotowane młode ziemniaki, szpinak i ricotta. Dokupiłam dorsza i tak oto powstała zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków.

Zapiekana jest delikatna i kremowa. Dorsz rozpływa się w ustach i świetnie komponuje się ze szpinakowo-serowym sosem z dodatkiem czosnku. Dopełnieniem są młode ziemniaki. Wspaniale smakują, kiedy rozgniatamy je w kremowym sosie. Pycha.

Zapiekanka to bardzo fajne sezonowe danie, zwłaszcza, że nie wymaga żadnych dodatków. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków wspaniale nadaję się na obiad lub kolację. Oczywiście resztki można zabrać na lunch do pracy- odgrzewana nie traci walorów smakowych.

Najlepsza z białym winem, koniecznie dobrze schłodzonym 🙂

Smacznego 🙂Zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków

SKŁADNIKI

3 filety z dorsza lub 2 kawałki polędwicy z dorsza- ok 750-800 g

300 g szpinaku (młody lub baby)

250 g sera ricotta

200 ml śmietany 18%

1 kg młodych ziemniaków

4 ząbki czosnku

60 g startego parmezanu

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od ugotowania młodych ziemniaków, gotujemy je, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane- ok. 10-15 minut w zależności od wielkości. Odcedzamy ziemniaki i zostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy szpinak. Jeśli używamy młodego szpinaku z łodygami, myjemy go dokładnie a następnie blanszujemy we wrzątku ok. 3 minuty. Pomijamy to jeśli używamy szpinaku baby.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy wyciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy szpinak. Smażymy szpinak kilka minut, następnie dodajemy ricottę. Dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i pieprzem.

Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków ( kroimy je na pół lub na 3 części w zależności od wielkości). Ziemniaki pokrywamy 1/3  masy szpinakowo-serowej i posypujemy 1/3 startego parmezanu. Następnie układamy kawałki dorsza. potem znów ziemniaki, masa i dorsz. Na koniec pokrywamy rybę ostatnia warstwą sosu szpinakowo-serowego i posypujemy parmezanem.

Zapiekamy danie w temperaturze 180 stopni, 30 minut od momentu osiągnięcia pożądanej temperatury.

Podajemy ze schłodzonym białym winem.

Smacznego!

 

 

 

Zapiekanka z dorsza i młodych ziemniaków

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności