Tarta cytrynowa dzieli ludzi. Jedni ją uwielbiają, innym zupełnie nie odpowiada ten smak. Ja zaliczam się do pierwszej grupy, choć nie jestem wielką wielbicielką słodkości. Połączenie delikatnego kruchego ciasta z miękkim, kwaskowatym wypełnieniem jest dla mnie idealne.
Tarte au citron to jeden z najbardziej kapryśnych wypieków jaki znam. Robiłam ją dziesiątki razy, a tylko kilka razy wyszła idealnie. Nie zrażajcie się. Po pierwsze: nawet daleka od ideału tarta cytrynowa nadaje się do podania i jest przepyszna. Goście zawsze śmiali się ze mnie, gdy mówiłam, że tarta się nie udała. Mówili, że może to dobrze, bo gdyby się udała musieliby zjeść całą. Po drugie: przeanalizowałam dokładnie proces powstawania tarty i już wiem jak ostrzec Was przed wpadkami. Dlatego bardzo polecam idealny przepis na idealna tartę !
1 komentarz
Zrobiłam drugi raz, bo za pierwszym była za słodka i za mało cytrynowa. Tym razem 2 cytryny i 165g cukru. Pyszna. Ale następnym razem spróbuję 3 cytryny i 150g cukru. Ciekawe czy się uda.