Ryba w sosie hraimeh to potrawa kuchni żydowskiej. Przepis pochodzi ze słynnej książki Jerozolima, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Jak piszą autorzy, ryba w tym daniu jest sprawą drugorzędną. Najważniejszy jest aromatyczny, ostry sos. Dlatego można je przyrządzić z różnych gatunków ryb. W oryginalnym przepisie proponują steki z łososia. Ja użyłam polędwicy z dorsza. Wyszło rewelacyjnie.
Ottolenghi jest najważniejszym autorem kulinarnym w moim życiu. Mama nauczyła mnie gotować, ale to on otworzył mi oczy, usta i nos na niezwykłe, często zaskakujące połączenia smaków i produktów. Uwielbiam jego przepisy, bardzo często do nich wracam i się nimi inspiruję.
W przeciwieństwie do większości pomysłów mistrza Yotama, ryba w sosie hraimeh jest wyjątkowo prostym daniem. Na ogół dodaje on do swoich potraw nieskończoną ilość przypraw i dodatków, a ich wykonanie jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Tu przygotowanie całego dania od początku do końca potrwa ok. 30-40 minut, wszystkie składniki są dostępne na rynku, a efekt końcowy będzie doprawdy wspaniały. Dlatego bardzo Was namawiam, spróbujcie!