CARPACCIO Z BURAKA Z PASTĄ Z BOBU

by Anna

Nie jestem weganką, ale coraz częściej sięgam po dania czysto warzywne.  Jedzenie wyrobów pochodzenia roślinnego jest ekologiczne, zdrowe i bywa przepyszne. Dlatego staram się wprowadzać jak najwięcej takich dań do naszego jadłospisu. Poza tym mam wielu wegańskich przyjaciół, dla których wymyślam roślinne przysmaki.

Dziś carpaccio z buraka z pastą z bobu. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje 🙂 Nadaje się na lunch, kolację lub na imprezę, znam takich co jedli na śniadanie ;).  Spróbujcie koniecznie !

Carpaccio z buraka z pastą z bobu

CARPACCIO Z BURAKA Z PASTĄ Z BOBU

Nie jestem weganką, ale coraz częściej sięgam po dania czysto warzywne.  Jedzenie wyrobów pochodzenia roślinnego jest ekologiczne, zdrowe i bywa przepyszne. Dlatego… Uncategorized CARPACCIO Z BURAKA Z PASTĄ Z BOBU European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

4 młode buraki ok 700 g

1 główka czosnku

500 g bobu

1 łyżka oliwy

1 łyżka z zimnej wody

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

sól i pieprz do smaku

Dressing:

1 mały ząbek czosnku

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki dobrej oliwy z oliwek ( ew oleju roślinnego)

garść pestek słonecznika

3 łyżki posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Myjemy buraki szczoteczką, nie obieramy ich, następnie dziurkujemy je widelcem . Na blasze, na papierze do pieczenia  kładziemy umyte, osuszone i podziurkowane buraki oraz czosnek w łupinach, polewamy oliwą i mieszamy, tak, żeby wszystkie warzywa były pokryte warstwą tłuszczu.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po 15-20 minutach wyjmujemy czosnek, buraki w zależności od wielkości muszą piec się ok. 40-60 minut. Kiedy są miękkie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia.

Bób gotujemy do miękkości, długość gotowania zależy od tego jak młody jest bób, od 4 do 10 minut.

Kiedy bób ostygnie ( można przelać zimną wodą), obieramy go. Obieramy, lub po prostu wyciskamy z łupinek upieczony czosnek, dodajemy po łyżce oliwy, wody i soku z cytryny, oraz otartą skórkę z cytryny. Miksujemy składniki do powstania gładkiej masy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Prażymy garść pestek słonecznika na suchej patelni. Siekamy koperek.

Przygotowujemy dressing. W niewielkiej misce mieszamy wszystkie składniki.

Kroimy obrane buraki na bardzo cienkie plastry. Układamy je na dużym talerzu. Polewamy buraki dressingiem ( zostawiamy odrobinę do wykończenia dania), na środku wykładamy pastę z bobu. Wszystko posypujemy prażonymi pestkami słonecznika, koperkiem i polewamy resztka dressingu.

Carpaccio z buraka z pastą z bobu Carpaccio z buraka z pastą z bobu

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności