OLEJ O SMAKU CHILLI

by Anna

Olej o smaku chilli to obowiązkowy dodatek do ramenu, zarówno wegańskiego jaki i klasycznego mięsnego. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Możemy go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce przez ok 2-3 miesiące. Olej nadaje się również jako dodatek do innych dań orientalnych i nie tylko.

Olej o smaku chilli można aromatyzować innymi dodatkami takimi jak pieprz seczuański, czerwony długi pieprz, kora cynamonowa, anyż lub inne.

Bardzo polecam!

olej o smaku chili

OLEJ O SAMKU CHILLI

Olej o smaku chilli to obowiązkowy dodatek do ramenu, zarówno wegańskiego jaki i klasycznego mięsnego. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Możemy go przygotować… DODATKI OLEJ O SMAKU CHILLI European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 szklanka oleju roślinnego o neutralnym smaku ( np rzepakowego)

6 łyżek płatków chilli extra hot

1/4 łyżeczki soli

opcjonalnie:

1 kawałek kory cynamonu

1 gwiazdka anyżu

3 łyżki pieprzu seczuańskiego

1 łyżyka długiego czerwonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Wersja podstawowa:

Wsypujemy płatki chili do miski (najlepiej aluminiowej, gdyż szklana może pęknąć pod wpływem temperatury). Podgrzewamy olej w rondelku, kiedy będzie wrzący zalewamy nim płatki chilli. Po wystygnięciu przelewamy olej razem z płatkami do słoika. Przechowujemy w lodówce.

Wersja aromatyzowana:

Prażymy wybrane przyprawy w rondelku, następnie zalewamy je zimnym olejem i podgrzewamy na średnim ogniu. Dusimy przez kilka minut, uważając, żeby nie przypalić. Po kilku minutach zwiększamy ogień. Kiedy olej będzie wrzący przelewamy go przez sito do miski z płatkami chilli.

 

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Kasia 1 lutego 2024 - 13:27

Zły przepis. Płatków nie powinno się smażyć a zalać gorącym olejem. Przez to że przepis się wyświetlił jako pierwszy spaliłam niepotrzebnie płatki chilli i olej muszę wykonać ponownie, jak i wywietrzyć kuchnie bo czuć smród spalenizny. W większości przepisów olej jest aromstyzowany innymi przyprawami, a następnie płatki chilli zalewa się gorącym olejem.

Gotowe
Anna 5 lutego 2024 - 11:50

Hej,
Dziękuję za konstruktywną krytykę. Rzeczywiście lepszy i bardziej bezpieczny sposób to zalanie płatków chilli wrzącym olejem, co nie znaczy, że nie można ich dusić na bardzo małym ogniu- ale trzeba bardzo uważać, żeby ich nie spalić. Przepis pochodzi z początków moich eksperymentów z olejami smakowymi, już go poprawiłam. Pozdrawiam 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności