MAYU – OLEJ Z PALONEGO CZOSNKU

by Anna

Mayu czyli olej z palonego czosnku to wspaniały dodatek do ramenu , zarówno wegańskiego jak i klasycznego mięsnego. Nadaje potrawie gorzki smak, dlatego trzeba uważać z ilością i dodać go tyle, żeby skomponował się z pozostałymi smakami i je podkreślił, ale nie zdominował dania.

Można go przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku ok 2 miesiące.

Przepis znalazłam na YouTube, tu możecie zobaczyć jak się to robi.

MAYU - OLEJ Z PALONEGO CZOSNKU

Mayu czyli olej z palonego czosnku to wspaniały dodatek do ramenu , zarówno wegańskiego jak i klasycznego mięsnego. Nadaje potrawie gorzki smak,… DODATKI MAYU – OLEJ Z PALONEGO CZOSNKU European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 duża główka czosnku ( pół filiżanki po obraniu)

1/2 filiżanki oleju roślinnego

1/2 filiżanki oleju sezamowego

1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE

Obieramy czosnek. Rozgrzewamy olej roślinny, wrzucamy czosnek i sól na rozgrzany olej. Zmniejszamy gaz . Smażymy czosnek mieszając co jakiś czas, aż zrobi się czarny. Wtedy wyłączamy gaz i dodajemy olej sezamowy. Całość miksujemy w blenderze.

Przechowujemy w lodówce z szczelnie zamkniętym słoiku do 2 miesięcy.

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności