MINESTRONE

by Anna
Minestrone

Minestrone- wspaniała włoska zupa jarzynowa. Niby nic takiego, a jednak 🙂

Szczególnie teraz, kiedy warzywa są najlepsze bardzo namawiam do zrobienia zupy minestrone. Jest z tym trochę zachodu, ale naprawdę warto. Zupa pachnie warzywami, jest delikatna, nie przyprawiam jej za mocno, żeby nie stracić smaku poszczególnych składników. Moja wersja składa się z samych warzyw, oryginalnie dodaje się do niej makaron.

Jako zwolenniczka zero waste i przeciwniczka kostek rosołowych, bulionetek i innego szajsu, proponuję samodzielne ugotowanie bulionu warzywnego z jarzyn i resztek. Oczywiście jeśli nie macie czasu, możecie użyć suszonej włoszczyzny lub ekologicznej kostki rosołowej, ale jeśli znajdziecie czas, to warto spróbować 🙂

W wersji wegańskiej pomijamy parmezan.

Minestrone

MINESTRONE

Minestrone- wspaniała włoska zupa jarzynowa. Niby nic takiego, a jednak 🙂 Szczególnie teraz, kiedy warzywa są najlepsze bardzo namawiam do zrobienia zupy… Uncategorized MINESTRONE European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

BULION WARZYWNY:

obierki od marchewki, czosnku i cebuli

1 marchewka

2 łodygi selera naciowego

łodygi i korzenie koperku (to co zostanie, kiedy zużyjemy koperek do innego dania)

zielona część pora

świeże zioła, które mamy pod ręką (pietruszka, rozmaryn, tymianek etc.)

ZUPA:

6 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula cukrowa

3 ząbki czosnku

3 marchewki

3-4 łodygi selera naciowego

1 duży por

150 g fasolki szparagowej

150 g suszonej fasoli Jaś

pół kalafiora (ew. 1 mały)

2 małe cukinie

1 kg pomidorów (ew. 2 puszki po 400 g)

sól

świeżo zmielony pieprz

parmezan do podania

PRZYGOTOWANIE

Podaję proporcje na duży garnek zupy.

Dzień wcześniej zalewamy fasolkę jaś wodą i zostawiamy na całą noc.

Przygotowujemy bulion warzywny. Na odrobinie oliwy podsmażamy obierki z cebuli, czosnku i marchewki, następnie zalewamy je wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy wywar ok. 2 godziny na małym ogniu.

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie własnego bulionu, używamy ekologicznych kostek rosołowych (2 sztuki) lub gotujemy pół paczki suszonej włoszczyzny przez ok 1,5 godziny.

Potrzebujemy 2 litry wywaru.

Następnego dnia gotujemy fasolkę jaś ok. 2 godziny, aż będzie miękka.

Przygotowujemy duży garnek i patelnię. Siekamy cebulę na cienkie talarki, obieramy czosnek. Obieramy marchewkę i kroimy ją na połówki lub ćwiartki (w zależności od grubości), a następnie na cienkie plasterki. Kroimy selera naciowego w cienkie plasterki.

Dokładnie myjemy przekrojonego na pół pora, potem siekamy go na cienkie talarki, obieramy fasolkę szparagową i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm. Myjemy kalafiora i kroimy go w kostkę o boku 1,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, a po kilku minutach wyciśnięty czosnek, smażymy kilka minut, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na minimalnym ogniu.

Dolewamy 2 łyżki oliwy na patelnię i wrzucamy marchewkę i seler naciowy. Smażymy na dużym ogniu kilka minut i przerzucamy do garnka.

Dodajemy do garnka pokrojonego pora i fasolkę szparagową, gotujemy ok 5 minut. Następnie dodajemy kalafiora i makaron*, gotujemy ok. 10 minut.

W tym czasie myjemy cukinie i kroimy je na ćwiartki, a potem na plasterki. Parzymy pomidory, obieramy je ze skóry i kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy do garnka cukinię i pomidory, oraz ugotowaną wcześniej fasolę jaś. Gotujemy zupę jeszcze ok. 5 minut.

Na koniec doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy posypaną tartym parmezanem.

*moja wersja Minestrone nie zawiera makaronu, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać 90 g drobnego makaronu.

Uwaga: najlepiej odgrzewać zupę przekładając porcję do mniejszego garnka, żeby warzywa i makaron nie rozgotowały się przy kilkakrotnym podgrzewaniu.

MinestroneMinestrone

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności