ŁOSOŚ W SOSIE ROZMARYNOWYM

by Anna

Moja dzisiejsza propozycja to łosoś w sosie rozmarynowym. Pomysł na przepis wpadł mi do głowy przypadkiem, gdy zobaczyłam na targu dorodny, świeży rozmaryn w doniczce. Rozmarzyłam się. Przypomniał mi się miód rozmarynowy, który tak bardzo smakował mi podczas wakacji w Chorwacji. Pomyślałam, że trzeba wykorzystać to świetne połączenie w jakimś przepisie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, wszyscy domownicy byli zachwyceni.

Łosoś w sosie rozmarynowym jest bardzo soczysty. Lekko słodki sos jest na tyle delikatny, że nie zabija smaku ryby, tylko go podkreśla. Danie jest proste, ale bardzo eleganckie. Dlatego sprawdzi się w każdej sytuacji, zarówno na wytworną kolację przy świecach jak i na zwykły lunch do pracy – łatwo je odgrzać.

Łososia podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.  Wspaniale komponuje się również z warzywami np. blanszowanymi szparagami lub brokułami ugotowanymi na parze. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.

Łosoś w sosie rozmarynowym

ŁOSOŚ W SOSIE ROZMARYNOWYM

Moja dzisiejsza propozycja to łosoś w sosie rozmarynowym. Pomysł na przepis wpadł mi do głowy przypadkiem, gdy zobaczyłam na targu dorodny, świeży… Uncategorized ŁOSOŚ W SOSIE ROZMARYNOWYM European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

800 g łososia (filet) lub 4 dzwonka

400 ml śmietany 18%

1 cebula cukrowa

4 ząbki czosnku

200 ml białego wytrawnego wina

8 gałązek świeżego rozmarynu + kilka do podania

2 łyżeczki miodu

sól i świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE

Dzielimy łososia na porcje i delikatnie solimy.

Siekamy drobno cebulę i wyciskamy czosnek.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i pół łyżki masła, wrzucamy cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula nieco zmięknie, uważamy, żeby nie przypalić. Dodajemy wino i gałązki rozmarynu (w całości). Dusimy sos ok.15 - 20 minut. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy sos miodem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wyławiamy gałązki rozmarynu, nie przejmujemy się, jeśli zostaną pojedyncze listki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z resztą masła. Kładziemy kawałki łososia na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli używamy płata, kładziemy je skórka do góry. Smażymy krótko na dużym ogniu, żeby ryba się zrumieniła. Przewracamy na drugą stronę. Po kilku minutach zalewamy łososia sosem i zmniejszamy gaz. Dusimy 5 minut pod przykrywką.

Podajemy z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Łosoś w sosie rozmarynowym

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności