Moja dzisiejsza propozycja to łosoś w sosie rozmarynowym. Pomysł na przepis wpadł mi do głowy przypadkiem, gdy zobaczyłam na targu dorodny, świeży rozmaryn w doniczce. Rozmarzyłam się. Przypomniał mi się miód rozmarynowy, który tak bardzo smakował mi podczas wakacji w Chorwacji. Pomyślałam, że trzeba wykorzystać to świetne połączenie w jakimś przepisie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, wszyscy domownicy byli zachwyceni.
Łosoś w sosie rozmarynowym jest bardzo soczysty. Lekko słodki sos jest na tyle delikatny, że nie zabija smaku ryby, tylko go podkreśla. Danie jest proste, ale bardzo eleganckie. Dlatego sprawdzi się w każdej sytuacji, zarówno na wytworną kolację przy świecach jak i na zwykły lunch do pracy – łatwo je odgrzać.
Łososia podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Wspaniale komponuje się również z warzywami np. blanszowanymi szparagami lub brokułami ugotowanymi na parze. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.