KREWETKI W KREMOWYM SOSIE OUZO

by Anna
Krewetki w kremowym sosie ouzo

Od razu uprzedzam, nie znoszę ouzo! Natomiast krewetki w kremowym sosie ouzo absolutnie mnie oczarowały.

Podczas wrześniowych wakacji na Krecie odkryłam przecudowną tawernę na totalnym odludziu. Agia Fotia to jedno z takich miejsc, jakich zawsze szukam podczas podróży. Malutka knajpka w malowniczej zatoczce, z dala od szlaków turystycznych. Przepyszne, świeże jedzenie i uroczy właściciele.

Agia Fotia ma krótką kartę, co uważam za atut. Każde danie jest dopracowane i przepyszne. Poza tradycyjnymi pozycjami kuchni kreteńskiej wypatrzyłam perełkę: krewetki w kremowym sosie ouzo. Jak już pisałam, nie lubię ouzo, ale uwielbiam nowości i eksperymenty kulinarne, dlatego zamówiłam. To było niesamowite odkrycie. Anyżowy smak w połączeniu z kremowym sosem i krewetkami jest rewelacyjny. Spędziliśmy w Kerames tylko 2 dni, jadłam danie dwa razy i starałam się ze wszystkich sił zapamiętać ten wyjątkowy smak.

Niestety nie udało mi się zdobyć przepisu, autor (syn właścicieli) nie zgodził się zdradzić receptury, co absolutnie rozumiem.  Odgrażałam się, że i tak odtworzę 😉 Nie wiem, czy udało mi się odgadnąć wszystkie składniki, ale wyszło znakomicie, tak jak zapamiętałam 🙂

Krewetki w kremowym sosie ouzo równie dobrze komponują się z makaronem np. spaghetti albo linguine, ale w oryginalnym przepisie były podawane z ryżem, więc tak zostawiam.

Spróbujcie koniecznie, a jeśli będziecie na południu Krety, zajrzyjcie do Agia Fotia– nie pożałujecie !

Krewetki w kremowym sosie ouzo

KREWETKI W KREMOWYM SOSIE OUZO

Od razu uprzedzam, nie znoszę ouzo! Natomiast krewetki w kremowym sosie ouzo absolutnie mnie oczarowały. Podczas wrześniowych wakacji na Krecie odkryłam przecudowną… Uncategorized KREWETKI W KREMOWYM SOSIE OUZO European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

750 g dużych krewetek (ew. 1 kg mrożonych, surowych)

1/2 kg pomidorów (ew. 400 g pomidorów z puszki)

6-8 ząbków czosnku

2 czerwone cebule

6-8 łyżek oliwy do smażenia

400 ml śmietanki 30 %

60-100 ml ouzo

sól i pieprz do smaku

ew. odrobina cukru jeśli pomidory są kwaśne

400 g ryżu basmati lub makaronu

PRZYGOTOWANIE

Oczywiście danie będzie najlepsze ze świeżych krewetek prosto z morza. Jeśli nie masz takich pod ręką, można wykorzystać mrożone, surowe krewetki (szare). Nie polecam gotowanych krewetek (pomarańczowych), podgrzewane zaczynają się robić gumowate.

Obieramy krewetki z pancerzy. Można obrać je całkiem, lub zostawić ogonki. Dodają smaku do sosu, ale utrudniają jedzenie dania przy pomocy widelca 😉 - wybór należy do Was, ja zdecydowanie zostawiam ogonki. Usuwamy przewody pokarmowe nacinając krewetki lekko na grzbiecie i wyciągając czarną nitkę. Jeśli używacie obranych mrożonych krewetek, po prostu je odmrażacie, myjecie i odsączacie.

Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, obieramy czosnek. Parzymy i obieramy pomidory (chyba, że używamy pomidorów z puszki)

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy na małym ogniu. Kiedy cebula i czosnek się podsmażą dorzucamy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut.

Kiedy cebula i pomidory będą miękkie dolewamy ouzo, zwiększamy gaz, żeby alkohol wyparował i został tylko anyżowy aromat. Po kilku minutach zmniejszamy gaz i dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy sos solą, świeżo zmielonym pieprzem i ew. odrobiną cukru. Mieszamy i próbujemy, można dodać jeszcze trochę ouzo, jeśli lubicie mocno anyżowy smak.

Gotujemy ryż wg instrukcji.

W czasie kiedy gotuje się ryż, sos trzymamy na bardzo małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki. Smażymy je kilka minut mieszając, kiedy zrobią się pomarańczowe wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu jeszcze ok 2-3 minuty.

Odcedzamy ryż i podajemy. W jednej misce ryż, w drugiej sos z krewetkami, w trzeciej posiekana natkę pietruszki. Trzeba pilnować, żeby domownicy nie pobili się o ilość sosu i krewetek 😉

Sos można przygotować dzień wcześniej i odgrzać podczas gotowania ryżu i smażenia krewetek, wówczas wydanie dania potrwa ok 15 minut .

 

Krewetki w kremowym sosie ouzo

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności