Od razu uprzedzam, nie znoszę ouzo! Natomiast krewetki w kremowym sosie ouzo absolutnie mnie oczarowały.
Podczas wrześniowych wakacji na Krecie odkryłam przecudowną tawernę na totalnym odludziu. Agia Fotia to jedno z takich miejsc, jakich zawsze szukam podczas podróży. Malutka knajpka w malowniczej zatoczce, z dala od szlaków turystycznych. Przepyszne, świeże jedzenie i uroczy właściciele.
Agia Fotia ma krótką kartę, co uważam za atut. Każde danie jest dopracowane i przepyszne. Poza tradycyjnymi pozycjami kuchni kreteńskiej wypatrzyłam perełkę: krewetki w kremowym sosie ouzo. Jak już pisałam, nie lubię ouzo, ale uwielbiam nowości i eksperymenty kulinarne, dlatego zamówiłam. To było niesamowite odkrycie. Anyżowy smak w połączeniu z kremowym sosem i krewetkami jest rewelacyjny. Spędziliśmy w Kerames tylko 2 dni, jadłam danie dwa razy i starałam się ze wszystkich sił zapamiętać ten wyjątkowy smak.
Niestety nie udało mi się zdobyć przepisu, autor (syn właścicieli) nie zgodził się zdradzić receptury, co absolutnie rozumiem. Odgrażałam się, że i tak odtworzę 😉 Nie wiem, czy udało mi się odgadnąć wszystkie składniki, ale wyszło znakomicie, tak jak zapamiętałam 🙂
Krewetki w kremowym sosie ouzo równie dobrze komponują się z makaronem np. spaghetti albo linguine, ale w oryginalnym przepisie były podawane z ryżem, więc tak zostawiam.
Spróbujcie koniecznie, a jeśli będziecie na południu Krety, zajrzyjcie do Agia Fotia– nie pożałujecie !