CHIPSY Z DYNI

by Anna
Chipsy z dyni

Zgodnie z filozofią zero waste staram się, o ile to tylko możliwe, wykorzystywać wszystkie części produktów, których używam w kuchni. Chipsy z dyni, są tego przykładem. Zamiast wyrzucać skórkę, smażymy ją na głębokim oleju i podajemy z solą morską.

Chipsy z dyni stanowią bardzo fajny dodatek do wielu potraw. Są ważnym składnikiem Mojej zupy z dyni, można dodać je jako posypkę do klusek z dyni lub innych dań. Wreszcie można je po prostu schrupać jako przekąskę, np. do piwa – moi synowie je uwielbiają.

Chipsy z dyni

CHIPSY Z DYNI

Zgodnie z filozofią zero waste staram się, o ile to tylko możliwe, wykorzystywać wszystkie części produktów, których używam w kuchni. Chipsy z… Uncategorized CHIPSY Z DYNI European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 dynia (obierki)

1- 2 szklanki oleju do smażenia, w zależności od wielkości dyni i ilości skórki

sól morska

PRZYGOTOWANIE

Obieramy dynię zostawiając odrobinę miąższu pod skórką.

Kroimy skórkę na cienkie paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy skórkę partiami na dobrze rozgrzany olej. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż skórka lekko się zrumieni.

Wyjmujemy chipsy łyżką cedzakową i kładziemy na kilku warstwach ręcznika kuchennego, żeby odsączyć tłuszcz. Następnie przekładamy je na talerz, posypujemy solą i podajemy.

 

 

Chipsy z dyni Chipsy z dyni chipsy z dyni

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności