TYROSALATA – DIP Z FETY

by Anna
Tyrosalata - grecki dip z fety

Przedwiośnie to moment, kiedy zaczynam naprawdę tęsknić za latem i południowymi klimatami. Dlatego dziś proponuję kolejny grecki przysmak: tyrosalata – dip z fety.

 

Greckie dipy są bardzo popularne na całym świecie, tzatziki znają chyba wszyscy.  Moja ulubiona taramasalata jest od wielu lat hitem w Anglii, na szczęście ostatnio jest już dostępna w Warszawie- niestety niemożliwa do odtworzenia w naszych warunkach. Ale mam dobrą wiadomość, poza tzatzikami są inne dipy, które można bez problemu zrobić w Polsce. Wcześniej pisałam o Melitzanosalata, a dziś kolejny przepis.

Tyrosalata – dip z fety to bardzo prosta i szybka przekąska, tak zwane meze. Można ją przygotować w 10 minut. Świetnie nadaje się na imprezę- jako jedna z kilku przystawek.

W każdej tawernie smakuje inaczej, na pewno jest milion wersji tej potrawy, ja proponuję bardzo prostą, moją ulubioną. A Wy traktujcie to jako inspirację i zmieniajcie według swoich gustów- na tym polega magia kuchni 🙂

Tyrosalata - grecki dip z fety

TYROSALATA - DIP Z FETY

Przedwiośnie to moment, kiedy zaczynam naprawdę tęsknić za latem i południowymi klimatami. Dlatego dziś proponuję kolejny grecki przysmak: tyrosalata – dip z… Uncategorized TYROSALATA – DIP Z FETY European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

200 g fety

150- 200 g jogurtu greckiego

1 papryczka jalapeno (powinna być grecka zielona ostra papryczka, ale trudno ją dostać)

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki cayenne (opcjonalnie)

świeżo mielony pieprz

dobra oliwa z oliwek do podania (najlepiej grecka, z Krety)

PRZYGOTOWANIE

To bardzo proste i szybkie danie.

Rozgniatamy widelcem fetę, dodajemy jogurt grecki- ilość zależy od tego jak bardzo słona jest feta (musimy próbować).

Siekamy drobno papryczkę, dodajemy ją i wyciśnięty czosnek. Próbujemy, ew. dodajemy jeszcze pieprz cayenne.

Przed podaniem polewamy danie bardzo dobrej jakości oliwą z oliwek i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z pitą.

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności