WRAP Z KREWETKAMI, MANGO I AWOKADO

by Anna
Wrap z krewetkami

Uwielbiam tortille w każdej postaci, zawijane, zapiekane, nawet na zimno. Próbowałam robić domowe, są efekty, ale nie doszłam jeszcze do perfekcji, pracuję nad tym. Dlatego na razie używam kupnych.

Wrap z krewetkami, mango i awokado jest lekki i sycący. Przygotowanie nie wymaga za dużo czasu. A efekt jest miażdżący!

Najczęściej robiąc wrapy wykładam wszystkie składniki i sosy na stół, każdy dostaje ciepłą tortillę i sam sobie ją roluje. Fajna zabawa, każdy wkłada tyle składników, ile lubi – polecam na rodzinny obiad 🙂

Wrap z krewetkami

WRAP Z KREWETKAMI,MANGO i AWOKADO

Uwielbiam tortille w każdej postaci, zawijane, zapiekane, nawet na zimno. Próbowałam robić domowe, są efekty, ale nie doszłam jeszcze do perfekcji, pracuję… Uncategorized WRAP Z KREWETKAMI, MANGO I AWOKADO European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 duże awokado

1 duże mango

16 krewetek black tiger (po 2 na wrapa, można dodać więcej)

8 tortilli

1 sałata karbowana

1 pęczek kolendry

4 łyżki majonezu

2 limonki

skórka starta z 1 limonki

2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu rybnego

do smażenia krewetek:

2-3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

szczypta płatków chili (ew. dodatkowa papryczka chili)

PRZYGOTOWANIE

Obieramy krewetki z pancerza i przewodu pokarmowego. Robimy to nacinając delikatnie bok krewetki i usuwając czarną nitkę. Można dostać obrane krewetki, wtedy tylko je myjemy i osuszamy.

Obieramy mango i awokado, kroimy w cienkie plastry. Myjemy i osuszamy sałatę. Siekamy kolendrę.

Przygotowujemy sos. Do majonezu dodajemy sok z limonki. Wlewamy sok po trochu, energicznie mieszając, żeby majonez się nie zważył. Wrzucamy wyciśnięty czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Na koniec dodajemy sos rybny i otarta skórkę z limonki.

Kiedy wszystko jest już gotowe, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i płatki chili, po chwili wrzucamy krewetki i smażymy je kilka minut, obracając.

W tym samym czasie wkładamy do pieca tortillę.

FINAŁ:
Wyjmujemy z pieca ciepłą tortillę, układamy na niej kawałki sałaty, awokado i mango. Na wierzchu kładziemy krewetki, polewamy je sosem i posypujemy świeżą kolendrą. Zawijamy wrapa, kroimy go na pół i natychmiast podajemy.

Powtarzamy proces z kolejnymi tortillami.

Smacznego!!!

Wrap z krewetkami, mango i awokado

Wrap z krewetkami, mango i awokado

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności