SPAGHETTI Z MORSKIMI SZPARAGAMI

by Anna

Dziś bardzo szybki przepis na makaron. Przyznam się, że spaghetti z morskimi szparagami powstało przez przypadek, a ponieważ zachwyciło mnie smakiem, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Ostatnio w moim ulubionym sklepie rybnym w Milanówku pojawiły się szparagi morskie czyli soliród. Jest to jadalna roślina rosnąca na terenach przybrzeżnych i bagiennych, o charakterystycznym bardzo słonym smaku.  Łodygi są chrupiące i zielone, wyglądem przypominają trochę zielone szparagi i pewnie temu zawdzięczają swoją nazwę.

Uwielbiam nowości, postanowiłam, że muszę koniecznie wykorzystać soliród do jakiegoś przepisu. Tak się stało, przepis niedługo pojawi się na blogu, muszę go jeszcze nieco dopracować.  Okazało się jednak, że kupiłam za dużo szparagów. Są bardzo słone, nie spodziewałam się, że aż tak bardzo, dopóki ich nie spróbowałam. W związku z tym nie można przesadzić z ilością tego składnika w daniu, żeby słoność nie zabiła pozostałych smaków.

I tak oto powstało moje spaghetti z morskimi szparagami- musiałam coś zrobić z nadwyżką 🙂

Przepis jest bardzo prosty, a rezultat zaskakująco ciekawy, Spróbujcie !

spaghetti z morskimi szparagami

SPAGHETTI Z MORSKIMI SZPARAGAMI

Dziś bardzo szybki przepis na makaron. Przyznam się, że spaghetti z morskimi szparagami powstało przez przypadek, a ponieważ zachwyciło mnie smakiem, postanowiłam… Uncategorized SPAGHETTI Z MORSKIMI SZPARAGAMI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

100 g szparagów morskich ( soliród)

6 ząbków czosnku

1 mała papryczka chilli

dobra oliwa z oliwek ok 5 łyżek

skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki soku z cytryny

100 g świeżo startego parmezanu

świeżo zmielony kolorowy pieprz

400 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy makaron wg. zaleceń producenta. W tym samym czasie przygotowujemy sos.

Obieramy czosnek i kroimy na drobne kawałki. Papryczkę chilli kroimy na kawałki razem z pestkami. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz usunąć pestki i użyć połowę papryczki.

Ścieramy parmezan na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chilli. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy czosnek, aż będzie miękki ( ok. 10 minut). Trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić czosnku, gdyż wówczas będzie gorzki.  Kiedy czosnek będzie miękki przekładamy go do miseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi morskie, smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minuty. Dorzucamy startą skórkę i sok z cytryny, ugotowany makaron ( al dente) oraz czosnek z chilli. Wszystko mieszamy,podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

spaghetti z morskimi szparagami

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności