Dziś bardzo szybki przepis na makaron. Przyznam się, że spaghetti z morskimi szparagami powstało przez przypadek, a ponieważ zachwyciło mnie smakiem, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Ostatnio w moim ulubionym sklepie rybnym w Milanówku pojawiły się szparagi morskie czyli soliród. Jest to jadalna roślina rosnąca na terenach przybrzeżnych i bagiennych, o charakterystycznym bardzo słonym smaku. Łodygi są chrupiące i zielone, wyglądem przypominają trochę zielone szparagi i pewnie temu zawdzięczają swoją nazwę.
Uwielbiam nowości, postanowiłam, że muszę koniecznie wykorzystać soliród do jakiegoś przepisu. Tak się stało, przepis niedługo pojawi się na blogu, muszę go jeszcze nieco dopracować. Okazało się jednak, że kupiłam za dużo szparagów. Są bardzo słone, nie spodziewałam się, że aż tak bardzo, dopóki ich nie spróbowałam. W związku z tym nie można przesadzić z ilością tego składnika w daniu, żeby słoność nie zabiła pozostałych smaków.
I tak oto powstało moje spaghetti z morskimi szparagami- musiałam coś zrobić z nadwyżką 🙂
Przepis jest bardzo prosty, a rezultat zaskakująco ciekawy, Spróbujcie !