CUKINIOWY PAD THAI Z KREWETKAMI

by Anna

Cukiniowy Pad Thai z krewetkami to bardzo fajna propozycja dla osób ograniczających węglowodany, ale nie tylko. Pyszne, kolorowe i lekkie danie, bardzo przypominające oryginalny Pad Thai. Generalnie nie jestem wielbicielką zamienników, ale w tym wypadku efekt jest zaskakująco dobry. Naprawdę zupełnie nie brakuje mi w tu makaronu. To niesamowite, że tak łatwo oszukać nasz mózg. Cukinia podana w takiej formie smakuje zupełnie inaczej niż pokrojona w talarki.

Cukinię i marchewkę najłatwiej pokroić przy pomocy tarki spiralnej tzw spiralizera, ewentualnie można użyć obieraczki jullienne.

Cukiniowy Pad Thai z krewetkami

CUKINIOWY PAD THAI Z KREWETKAMI

Cukiniowy Pad Thai z krewetkami to bardzo fajna propozycja dla osób ograniczających węglowodany, ale nie tylko. Pyszne, kolorowe i lekkie danie, bardzo… Uncategorized CUKINIOWY PAD THAI Z KREWETKAMI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

5 małych cukinii ok 850 g

500 g surowych obranych krewetek ( mogą być mrożone)

2 duże marchewki

2 - 3 papryki ( najlepiej w różnych kolorach)

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

100 g niesolonych orzeszków ziemnych

olej ryżowy do smażenia

SOS:

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki pasty z tamaryndowca

4 łyżki cukru trzcinowego

2-3  łyżki miodu

5 łyżek sosu rybnego

2 łyżki sosu sriracha extra hot ( ilość w zależności od upodobań)

PRZYGOTOWANIE

Myjemy cukinię i kroimy ją na cienkie paski za pomocą tarki spiralnej ( tzw spiralizer) lub obieraczki jullienne.  Obieramy marchewkę i tak samo ją kroimy.

Myjemy krewetki, jeśli nie były wcześniej obrane, usuwamy pancerz oraz układ pokarmowy. Robimy to nacinając delikatnie grzbiet krewetki i wyciągając cienką czarną nitkę.

Paprykę kroimy na cieknie paseczki.

Przygotowujemy sos. Mieszamy ocet ryżowy, pastę z tamaryndowca, sos rybny, miód, cukier trzcinowy i sos sriracha. Próbujemy i ew. dodajemy więcej któregoś ze składników. Wszystko zależy od tego jak bardzo ostry, słodki czy kwaśny smak nam odpowiada.

Na suchej patelni prażymy orzeszki.

Siekamy drobno kolendrę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego i wrzucamy cukinie. Smażymy 2 minuty ciągle mieszając, przekładamy makaron cukiniowy do miski. Następnie tak samo podsmażamy marchewkę i po 2-3 minutach przekładamy ją do cukinii. Jeśli cukinia puści wodę trzeba ją odlać. Ważne, żeby nie smażyć warzyw za długo, mają być chrupiące, lekko zblanszowane.

Rozgrzewamy 2 łyżki oleju  i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Po chwili wrzucamy krewetki smażymy je chwilę, kiedy zaczną się robić różowe, wrzucamy cienko pokrojona paprykę. Po 3 minutach dorzucamy makaron cukiniowo- marchewkowy oraz sos. Mieszamy i podajemy posypane siekaną kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Cukiniowy Pad Thai z krewetkami

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności