DORSZ W ŚMIETANIE Z PIECZARKAMI

by Anna

Dorsz w śmietanie z pieczarkami to cudowne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak przyrządzała go moja babcia i jak bardzo dziwiło mnie, kiedy dzieciaki w przedszkolu mówiły,  że nie lubią ryb. Ja do dziecka miałam z rybami jak najlepsze skojarzenia, w dużej mierze własnie dzięki temu daniu.

Dorsz w śmietanie jest delikatny, pyszny i nie ma ości. Potrawę można przygotować na dwa dni, bo znakomicie smakuje odgrzewana w piecu, lub odsmażana na patelni-  na drugi dzień jest nawet lepsza 🙂

Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.

dorsz w śmietanie z pieczarkami

DORSZ W ŚMIETANIE Z PIECZARKAMI

Dorsz w śmietanie z pieczarkami to cudowne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak przyrządzała go moja babcia i jak bardzo dziwiło mnie, kiedy… Uncategorized DORSZ W ŚMIETANIE Z PIECZARKAMI European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

800-900 g polędwicy z dorsza ( 3 filety)

1 kg pieczarek

400 g śmietany 18%

2 cytryny ( jedna do podania)

skórka otarta z 1 cytryny

sól i świeżo mielony kolorowy pieprz

olej do smażenia

2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Kroimy filety na kawałki o boku ok 8-10 cm. Solimy i pieprzymy każdy kawałek ryby. Ocieramy skórkę z cytryny i odkładamy na bok, następnie wyciskamy sok i polewamy nim dorsza. Zostawiamy na pół godziny.

Myjemy pieczarki i osuszamy je na ściereczce. Potem kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oleju z dodatkiem masła (2 łyżki). Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż pieczarki będą ładnie zrumienione.

Kawałki dorsza obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek pokrywamy łyżką śmietany. Na wierzchu kładziemy usmażone pieczarki, dodajemy resztę śmietany i posypujemy wszystko startą skórką z cytryny i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Jeśli coś zostanie, następnego dnia możemy odsmażyć danie na patelni razem z ziemniakami- będzie jeszcze lepsze 🙂

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności