TARTA Z RABARBAREM

by Anna

Tarta z rabarbarem to mój pierwszy słodki przepis na blogu. Nie jestem wielką fanką słodkości. Będąc prawie całe życie na diecie, wmówiłam sobie, że nie lubię słodyczy. Za to uwielbiam je przygotowywać, a potem patrzeć jak smakują moim bliskim. Od samego patrzenia robi mi się błogo.

W przypadku tarty z rabarbarem nie wystarczyło mi jednak samo patrzenie. Tarta wyszła naprawdę pyszna. Dodałam garam masali i cytryny do rabarbaru, żeby podkręcić jego smak, a dla przełamania kwaśności podałam ją z kleksem słodkiego i delikatnego kremu mascarpone.  Można pominąć krem i podać tartę posypaną cukrem pudrem, ale czy warto…zostawiam Wam decyzję 😉

Tarta z rabarbarem

TARTA Z RABARBAREM

Tarta z rabarbarem to mój pierwszy słodki przepis na blogu. Nie jestem wielką fanką słodkości. Będąc prawie całe życie na diecie, wmówiłam… Uncategorized TARTA Z RABARBAREM European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

Nadzienie:

6 łodyg rabarbaru

3 łyżki cukru

1 łyżeczka garam masali

2 łyżki soku z cytryny

Krem:

250 g serka mascarpone (z lodówki)

100 g kremówki (z lodówki)

3 łyżki cukru pudru

ew 2-3 łyżki koniaku

kilka listków mięty do podania

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy kruche ciasto, szybko wyrabiając wszystkie składniki. Można to zrobić w malakserze. Wrzucamy mąkę, cukier puder, żółtko i pokrojone w kostkę zimne masło oraz szczyptę soli. Po 2 minutach mamy gotowe ciasto, wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.

Myjemy rabarbar i kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Wrzucamy na sucha patelnię i posypujemy cukrem. Smażymy mieszając ok. 5 minut, do momentu, aż rabarbar będzie miękki , ale całkiem się nie rozpadnie. Dodajemy 1 łyżeczkę garam masali i sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia.

Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 28-29 cm smarujemy masłem. Wykładamy spód oraz boki formy cienką warstwą ciasta ( zużywamy ok 1/2 ciasta) Na cieście rozkładamy równomiernie nadzienie. Z pozostałego ciasta robimy cienkie paski i przykrywamy wierzch tarty kratką, lub innym wzorem. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, które zostało po zrobieniu kruchego ciasta.

Pieczemy tartę ok 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

Tuz przed podaniem robimy krem. Ubijamy schłodzony w lodówce serek mascarpone i  równie zimną śmietankę kremówkę , dodajemy cukier puder. Na koniec ubijania możemy dodać do kremu 2-3 łyżki koniaku.

Tartę podajemy z kleksem kremu i listkiem mięty.


Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności