WEGAŃSKI GULASZ Z CIECIORKI

by Anna

Brrr zimo! Przydałoby się coś gorącego. Przypomniał mi się wegański gulasz z cieciorki, bardzo aromatyczny, ostry i rozgrzewający. Znalazłam ten przepis dawno temu w książce Kuchnia Śródziemnomorska autorstwa Jacqueline Clark i Joanny Farrow. Przez lata trochę go zmodyfikowałam, a ostatnio dołożyłam chrupiącą cebulę wg przepisu mojego guru Ottolenghiego. Bardzo polecam.

weganski gulasz z cieciorki
Brrr zimo! Przydałoby się coś gorącego. Przypomniał mi się wegański gulasz z cieciorki, bardzo aromatyczny, ostry i rozgrzewający. Znalazłam ten przepis dawno… DANIA GŁÓWNE WEGAŃSKI GULASZ Z CIECIORKI European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

250 g suchej ciecierzycy

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 duży bakłażan

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów po 400 g

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka garam masala

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki chilli extra hot - tu w zależności od upodobań, ja daję więcej, bo uwielbiam pikantnie

2 łyżki cukru trzcinowego

sól, pieprz - do smaku

kolendra lub natka pietruszki

opcjonalnie do podania - chrupiąca cebula

oliwa do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Cieciorkę namaczamy w wodzie na ok 10-12 godzin, najlepiej na noc, potem gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczonej, do miękkości. W trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny.

Bakłażana kroimy w kostkę o boku ok 1,5 cm, wrzucam na durszlak posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut, żeby pozbyć się goryczki. Po pół godziny płuczemy zimną wodą i suszymy na ręczniku kuchennym.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy pokrojoną w kostkę 1 dużą cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku, dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.  Następnie dodajemy przyprawy (kumin, garam masala, chilli, cynamon), mieszamy. Po minucie dorzucamy bakłażana, smażymy mieszając ok 2-3 minuty, żeby warzywa połączyły się ze wszystkimi przyprawami. Po ty czasie wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy cukier i sól. Dusimy pod przykrywką na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ważne, żeby wyczuć moment, kiedy bakłażan jest już miękki , ale jeszcze się nie rozlatuje ( ok 20-30 min).

W międzyczasie przygotowujemy chrupiącą cebulkę ( można to zrobić wcześniej). Oczywiście możemy z tego zrezygnować i wówczas danie będzie bardziej dietetyczne, ale zapewniam , że ten dodatek jest grzechu warty.

Na koniec do duszonych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej cieciorkę. Próbujemy i ew doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz podajemy z ryżem, posypany kolendrą lub (jeśli ktoś nienawidzi kolendry) natką pietruszki i ew chrupiącą cebulą.

SMACZNEGO !

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Nika 8 września 2020 - 14:22

heh, zrobiłam z cukinią, bo nie miałam bakłażana oraz z białą kaszą gryczaną, bo nie miałam ryżu. Reszta jak w przepisie, tylko cieciorka z puszki, ale i tak wyszło świetne!

Gotowe
Anna 9 września 2020 - 22:10

Świetnie, ja tez uwielbiam modyfikować przepisy i zużywać to co mam w lodówce!

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności