ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI

by Anna

Jeśli lubisz ryby, pomidory i orientalne smaki- pokochasz tę zupę.  Jest bardzo esencjonalna i lekka. Nie zawiera węglowodanów, więc jeżeli pominiesz bagietkę…hmm, jednak z bagietką jest najlepsza 🙂

 

zupa rybna z pomidorami

ZUPA RYBNA

Jeśli lubisz ryby, pomidory i orientalne smaki- pokochasz tę zupę.  Jest bardzo esencjonalna i lekka. Nie zawiera węglowodanów, więc jeżeli pominiesz bagietkę…hmm,… RYBY I OWOCE MORZA ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI European DRUKUJ
PORCJE: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg ryby czyli po 300-350 g z każdego rodzaju, co mniej więcej wychodzi tak:

2 dzwonka- łososia 

1 filet polędwicy z dorsza

1 pstrąg

1 średnia cebula

1 duży por ( biała część)

5 ząbków czosnku

5 marchewek

1,5 kg pomidorów lub 3 puszki po 400 g

imbir- ok 5 cm

1 papryczka chilli

3 kieliszki białego wytrawnego wina

2 łyżki sosu rybnego

skórka otarta z 1 cytryny

pęczek kolendry

sól do smaku

oliwa do smażenia 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy ryby, myjemy je i pozbywamy się łusek z pstrąga (skrobiemy ostrym nożem od ogona w stronę głowy i bardzo dokładnie myjemy), usuwamy oczy i oskrzela. Wrzucamy ryby do dużego garnka, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Zachowujemy wywar.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pora posiekanego w drobne talarki (białą część), szklimy i dorzucamy wyciśnięty czosnek. Smażymy ok 3-4 minuty mieszając. Dolewamy wino. Dusimy przez ok 5 minut i przerzucamy wszystko do dużego garnka. Przecieramy patelnię papierem kuchennych, żeby pozbyć się resztek cebuli. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy na nich pokrojoną w drobne plasterki marchewkę (najlepiej pokroić marchewkę w malakserze). Przesmażmy ją chwilkę ok 3-4 minuty i dorzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry imbir i papryczkę chili.

Jeśli używamy świeżych pomidorów, parzymy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wrzucamy pomidory do blendera i miksujemy. Dolewamy zmiksowane pomidory do garnka. Dodajemy wywar - ok 1,5 litra. Całość dusimy na małym ogniu do momentu kiedy pory będą miękkie (ok 30 minut).

W tym czasie obieramy ryby, usuwamy ości i rozdrabniamy je na kawałki- najlepiej rękami.

Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy sos rybny i skórkę otartą z cytryny. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pierzem.  Dodajemy też 1-2 łyżki cukru - chyba, że przyrządzamy zupę w środku lata i mamy naturalnie słodkie pomidory, wówczas pomijamy cukier. Na koniec dorzucamy obraną rybę .

Podajemy zupę z bagietką, tuż przed podaniem posypujemy świeżo siekaną kolendrą. 

 

 

 

 

J

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności