Jeśli lubisz ryby, pomidory i orientalne smaki- pokochasz tę zupę. Jest bardzo esencjonalna i lekka. Nie zawiera węglowodanów, więc jeżeli pominiesz bagietkę…hmm, jednak z bagietką jest najlepsza 🙂
ZUPA RYBNA
usrob Jeśli lubisz ryby, pomidory i orientalne smaki- pokochasz tę zupę. Jest bardzo esencjonalna i lekka. Nie zawiera węglowodanów, więc jeżeli pominiesz bagietkę…hmm,… RYBY I OWOCE MORZA ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI European DRUKUJSKŁADNIKI
1 kg ryby czyli po 300-350 g z każdego rodzaju, co mniej więcej wychodzi tak:
2 dzwonka- łososia
1 filet polędwicy z dorsza
1 pstrąg
1 średnia cebula
1 duży por ( biała część)
5 ząbków czosnku
5 marchewek
1,5 kg pomidorów lub 3 puszki po 400 g
imbir- ok 5 cm
1 papryczka chilli
3 kieliszki białego wytrawnego wina
2 łyżki sosu rybnego
skórka otarta z 1 cytryny
pęczek kolendry
sól do smaku
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy ryby, myjemy je i pozbywamy się łusek z pstrąga (skrobiemy ostrym nożem od ogona w stronę głowy i bardzo dokładnie myjemy), usuwamy oczy i oskrzela. Wrzucamy ryby do dużego garnka, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Zachowujemy wywar.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pora posiekanego w drobne talarki (białą część), szklimy i dorzucamy wyciśnięty czosnek. Smażymy ok 3-4 minuty mieszając. Dolewamy wino. Dusimy przez ok 5 minut i przerzucamy wszystko do dużego garnka. Przecieramy patelnię papierem kuchennych, żeby pozbyć się resztek cebuli. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy na nich pokrojoną w drobne plasterki marchewkę (najlepiej pokroić marchewkę w malakserze). Przesmażmy ją chwilkę ok 3-4 minuty i dorzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry imbir i papryczkę chili.
Jeśli używamy świeżych pomidorów, parzymy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wrzucamy pomidory do blendera i miksujemy. Dolewamy zmiksowane pomidory do garnka. Dodajemy wywar - ok 1,5 litra. Całość dusimy na małym ogniu do momentu kiedy pory będą miękkie (ok 30 minut).
W tym czasie obieramy ryby, usuwamy ości i rozdrabniamy je na kawałki- najlepiej rękami.
Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy sos rybny i skórkę otartą z cytryny. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy też 1-2 łyżki cukru - chyba, że przyrządzamy zupę w środku lata i mamy naturalnie słodkie pomidory, wówczas pomijamy cukier. Na koniec dorzucamy obraną rybę .
Podajemy zupę z bagietką, tuż przed podaniem posypujemy świeżo siekaną kolendrą.
J