PASZTET Z FASOLI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

by Anna

W zeszłym roku byliśmy na corocznym spotkaniu wigilijnym u naszych przyjaciół. Zaserwowano wiele przepysznych potraw, miedzy innymi wegański pasztet z fasoli z suszonymi śliwkami. Oniemiałam, pasztet był znakomity.  Próbowałam wydobyć przepis, niestety okazało się, że pasztet był robiony na zamówienie. Autorka nie prowadzi bloga, ani nie wydaje książek kucharskich. Przez chwilę myślałam nawet o desperackim telefonie do zupełnie obcej osoby – z prośbą o recepturę. Odpuściłam, ale temat wracał do mnie co jakiś czas i męczył mnie okrutnie.

W końcu doszłam do wniosku, że muszę sobie ten pasztet wymyślić, bo oszaleję .

Moja wersja jest wegetariańska (zawiera jajko), z oryginalnego przepisu skopiowałam genialny pomysł namoczenia śliwek w whisky , co niesamowicie przełamuje słodkawy smak pasztetu.

Pasztet znakomicie smakuje z żytnim chlebem,  kanapkę można polać olejem z pestek dyni i posypać natką pietruszki lub kolendrą,  polecam !

PASZTET Z FASOLI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

W zeszłym roku byliśmy na corocznym spotkaniu wigilijnym u naszych przyjaciół. Zaserwowano wiele przepysznych potraw, miedzy innymi wegański pasztet z fasoli z… PRZYSTAWKI PASZTET Z FASOLI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI European DRUKUJ
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

400 g suchej fasoli jaś

120 g suszonych śliwek kalifornijskich

120 ml whisky

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki jasnego cukru trzcinowego

1,5 łyżeczka kuminu

0,5 łyżeczki kozieradki

3 łyżki jasnego sosu sojowego

1 jajko

olej roślinny 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

3-4 łyżki otrębów

 

 

PRZYGOTOWANIE

Fasolę zalewamy zimna woda i zostawiamy na ok 8 godzin, najlepiej na noc. Suszone śliwki zalewamy whisky i również odstawiamy .

Po upływie 8-12 godzin wylewamy wodę, w której moczyła się fasola, zalewamy ją świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Trzeba uważać, żeby fasola się nie przypaliła i uzupełniać wodę jeśli wyparuje. Gotowanie trwa ok 1,5 godziny.

Na patelni na oleju (2-3 łyżki) smażymy pokrojoną w talarki cebulę, po 2 minutach dodajemy wyciśnięty czosnek. Dusimy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ok 10-15 minut. Pod koniec smażenia wrzucamy cukier trzcinowy, mieszamy, żeby się rozpuścił.

W malakserze miksujemy fasolę z duszoną cebulą , czosnkiem i tłuszczem , na którym ja smażyliśmy , dodajemy przyprawy i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do masy namoczone w whisky suszone śliwki - i już nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 C, wkładamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami formy do pieczenia ( keksówki). Wygładzamy powierzchnię mokrą dłonią.

Pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z piekarnika i studzimy go w formie, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na cała noc. Wyjmujemy z formy dopiero kiedy pasztet będzie dobrze schłodzony, jeśli będzie ciepły może nam się rozlecieć.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności