TAJSKA SAŁATKA Z MANGO

by Anna

Tajska sałatka z mango, czyli słynna sałatka z papai bez papai…

Sałatka z papai jest jednym z moich najukochańszych dań. Podczas pobytu w Tajlandii jadłam ją niemal codziennie. Niestety w Polsce trudno dostać zieloną papaję, bywa, ale trzeba mieć dużo szczęścia, żeby ja upolować. Znacznie łatwiej o niedojrzałe mango, o ironio. Okazuję się jednak, że takie twarde mango dobrze nadaje się do sałatki, która swoim smakiem nawiązuje do oryginalnej tajskiej potrawy.  Tajską sałatkę z mango pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki Oli ( dziękuję za inspirację), od tej pory stała się częstym gościem na naszym stole. Jest pyszna, chrupiąca i kolorowa.

W wersji wegańskiej/wegetariańskiej sos rybny trzeba zastąpić sosem bezrybnym, przepis niezastąpiona Jadłonomia

TAJSKA SAŁATKA Z MANGO

Tajska sałatka z mango, czyli słynna sałatka z papai bez papai… Sałatka z papai jest jednym z moich najukochańszych dań. Podczas pobytu… PRZYSTAWKI sałatka z mago European DRUKUJ
PORCJE: 4 PRZYGOTOWANIE:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 mango

1 kalarepka

3 marchewki

1 lub 2 chili ( najmniejsze i najbardziej ostre)

1 pęczek kolendry

60 gr orzeszków ziemnych lub nerkowca ( niesolonych)

Dressing:

6 łyżek sosu rybnego ( lub nierybnego w wersji vege)

2 ząbki czosnku

2 łyżki cukru trzcinowego jasnego

2 limonki

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

 

 

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę, kalarepkę i mango obieramy i kroimy w cienkie paseczki .

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili ( 1 lub 2 w zależności od tego jak ostrą sałatkę lubimy)

Przygotowujemy dressing, mieszając wszystkie składniki.

Mieszamy pokrojone warzywa z sosem.

Nakładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i pokrojoną kolendrą.

Od razu podajemy.

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności