PIECZONA BRUKSELKA

by Anna
Pieczona brukselka

Bardzo wiele osób nie znosi brukselki. Są nawet teorie naukowe mówiące o tym, że ludzie obdarzeni większą ilością kubków smakowych są bardziej wrażliwi na gorycz, która w niej występuję. Być może jest w tym trochę prawdy, ale na pewno nie dotyczy to wszystkich osób, które wzdrygają się na samą myśl o brukselce. Dowodem na to jest pieczona brukselka!

Kilkakrotnie byłam świadkiem, kiedy pieczona brukselka zmieniła długoletnią nienawiść w uwielbienie do tego uroczego warzywa 😉

Dlatego śmiem twierdzić, że winnym ogólnej niechęci do brukselki jest tradycyjny sposób jej przyrządzania. Brukselka gotowana w wodzie robi sie miękka, mdła i gorzkawa. Natomiast blanszowana, gotowana krótko na parze lub pieczona zyskuje całkiem nowe oblicze.

Dziś przepis na brukselkę z orzechami i serem gorgonzola. Bardzo szybkie i smakowite danie. Nadaje się na lunch, lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb.

Zachęcam do spróbowania.

Pieczona brukselka

PIECZONA BRUKSELKA

Bardzo wiele osób nie znosi brukselki. Są nawet teorie naukowe mówiące o tym, że ludzie obdarzeni większą ilością kubków smakowych są bardziej… Uncategorized PIECZONA BRUKSELKA European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg brukselki

150 g sera gorgonzola

100 g orzechów włoskich

oliwa

sól

świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Myjemy brukselkę. Obieramy ją odcinając końcówki i usuwając wierzchnie listki, jeżeli są ciemne lub uszkodzone. Kroimy brukselkę na połówki, ew. na ćwiartki, jeśli główki są bardzo duże. Orzechy kroimy na niewielkie kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Na blasze kładziemy papier do pieczenia, wykładamy brukselkę i orzechy. Polewamy delikatnie oliwą, posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy, żeby tłuszcz pokrył równomiernie wszystkie składniki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut co jakiś czas mieszając (co 10 minut).

Kiedy brukselka jest miękka i lekko zrumieniona przekładamy ją do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę gorgoznolę i mieszamy. Ser lekko rozpuści się pod wpływem ciepła warzyw.

Od razu podajemy.

Następnego dnia danie można odsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.

Smacznego!

Pieczona brukselka Pieczona brukselka

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

Nika 27 listopada 2020 - 13:24

gorgonzola pikantna czy łagodna lepiej?

Gotowe
Anna 27 listopada 2020 - 14:38

Ja wolę pikantną, ale obie pasują 🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności