Bardzo wiele osób nie znosi brukselki. Są nawet teorie naukowe mówiące o tym, że ludzie obdarzeni większą ilością kubków smakowych są bardziej wrażliwi na gorycz, która w niej występuję. Być może jest w tym trochę prawdy, ale na pewno nie dotyczy to wszystkich osób, które wzdrygają się na samą myśl o brukselce. Dowodem na to jest pieczona brukselka!
Kilkakrotnie byłam świadkiem, kiedy pieczona brukselka zmieniła długoletnią nienawiść w uwielbienie do tego uroczego warzywa 😉
Dlatego śmiem twierdzić, że winnym ogólnej niechęci do brukselki jest tradycyjny sposób jej przyrządzania. Brukselka gotowana w wodzie robi sie miękka, mdła i gorzkawa. Natomiast blanszowana, gotowana krótko na parze lub pieczona zyskuje całkiem nowe oblicze.
Dziś przepis na brukselkę z orzechami i serem gorgonzola. Bardzo szybkie i smakowite danie. Nadaje się na lunch, lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb.
Zachęcam do spróbowania.
2 komentarze
gorgonzola pikantna czy łagodna lepiej?
Ja wolę pikantną, ale obie pasują 🙂