ZUPA Z SOCZEWICY

by Anna
Zupa z soczewicy

Listopad to zdecydowanie najlepszy czas na zupy. O tej porze roku najbardziej sprawdzają się gęste i rozgrzewające dania, pożywne a jednocześnie lekkostrawne.

Zupa z soczewicy spełnia wszystkie te warunki, jest pyszna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca.

Mój przepis długo ewoluował, zmieniałam proporcje i składniki, w końcu doszłam do wniosku, że taka wersja najbardziej mi odpowiada. Od kilku lat trzymam się wiernie tego przepisu.

Zupa z soczewicy nadaje się na lunch lub kolację. Jest bardzo sycąca, więc polecam ją raczej jako samodzielne danie.

Spróbujcie !

Zupa z soczewicy

ZUPA Z SOCZEWICY

Listopad to zdecydowanie najlepszy czas na zupy. O tej porze roku najbardziej sprawdzają się gęste i rozgrzewające dania, pożywne a jednocześnie lekkostrawne.… Uncategorized ZUPA Z SOCZEWICY European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

500 g czerwonej soczewicy

1 duża czerwona cebula

4 ząbki czosnku

3 plastry cytryny, plus po 1 plasterku na porcję do podania

kawałek imbiru - ok 4 cm

1,5 łyżeczki kuminu

0,5 łyżeczki płatków chilli (crushed chillies) - lub więcej jeśli lubisz ostre potrawy

1,5 kg pomidorów lub 3 puszki pomidorów po 400g

ew. 1 łyżka brązowego cukru

oliwa

sól i świeżo mielony pieprz - do smaku

świeża kolendra do podania- opcjonalnie (można zastąpić natką pietruszki)

PRZYGOTOWANIE

Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę. Obieramy czosnek i imbir, kroimy cytrynę na plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pokrojony w plastry imbir i cytrynę. Smażymy kilka minut, dodajemy kumin i chilli.

Przerzucamy cebulę z przyprawami do garnka, dodajemy pomidory. Jeśli używamy świeżych pomidorów, parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dolewamy do garnka ok 0,5 l wody. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy opłukaną na sitku soczewicę.

Gotujemy zupę ok 10-15 minut, do momentu, kiedy soczewica będzie miękka. Trzeba uważać, żeby jej za bardzo nie rozgotować. Doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem, jeśli pomidory były mało słodkie dodajemy łyżkę cukru trzcinowego. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody.

Na koniec wyławiamy plasterki cytryny. Można usunąć też plastry imbiru, jeśli Wam przeszkadzają, ja je bardzo lubię, są chrupiące i ostre 🙂

Podajemy zupę udekorowaną plasterkiem cytryny i posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności