CZERWONE CURRY Z DYNIĄ I NERKOWCAMI

by Anna
Czerwone curry z dynią i nerkowcami

Lubię jesień. Kiedy za oknem szaro i pada, na talerzu może być bardzo kolorowo i pysznie. Czerwone curry z dynią i nerkowcami jest tego doskonałym przykładem. To wspaniałe pikantne, rozgrzewające danie o pięknym pomarańczowym kolorze. Kremowe, lekko słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli lubicie tajską kuchnię na pewno bardzo Wam zasmakuje.

Czerwone curry z dynią i nerkowcami można przygotować z różnych rodzajów dyni. Ostatnio robię je głównie z dyni hokkaido. Po pierwsze: nie trzeba jej obierać i bardzo szybko się piecze. Po drugie: ma fajny lekko orzechowy smak. Oczywiście możecie wykorzystać inne rodzaje dyni, curry będzie równie pyszne!

Czerwone curry z dynią i nerkowcami

CZERWONE CURRY Z DYNIĄ I NERKOWCAMI

Lubię jesień. Kiedy za oknem szaro i pada, na talerzu może być bardzo kolorowo i pysznie. Czerwone curry z dynią i nerkowcami… Uncategorized CZERWONE CURRY Z DYNIĄ I NERKOWCAMI European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 kg dyni hokkaido

100 g orzechów nerkowca

1 duża czerwona papryka

800 ml mleka kokosowego

1 łyżka czerwonej pasty curry (lub więcej, jeśli lubicie na ostro)

2 łyżki liści limonki kaffir

2 łodygi trawy cytrynowej lub 2 łyżki suszonej

1 łyżka oleju np. ryżowego

1 doniczka kolendry do podania (opcjonalnie)

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

sos rybny do smaku (w wersji wegańskiej sól)

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Przekrawamy papryki na pół, usuwamy nasiona, kładziemy je skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, aż skórka bardzo się zrumieni. Gorące papryki przekładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą, lub po prostu wrzucamy je do reklamówki, zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm.

Dynię hokkaido myjemy dokładnie, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na spore kawałki o boku ok. 1,5 cm, nie obieramy jej.  Układamy dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i lekko solimy. Mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki były pokryte tłuszczem. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Trzeba próbować. Dynia powinna być miękka, ale nie może się rozpadać.

Jeśli używamy innego rodzaju dyni, obieramy ją ze skóry (skórę można wykorzystać do zrobienia pysznych chipsów), kroimy na kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, posypujemy solą i mieszamy. Pieczemy w zamkniętym naczyniu ok. 30 min (ważne, żeby się nie rozgotowała)

Orzeszki nerkowca prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czerwoną pastę curry. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy mleko kokosowe, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (przed pokrojeniem warto ją rozgnieść nożem) oraz liście limonki kaffir. Zmniejszamy gaz i dusimy przez ok.15-20 minut. Kiedy mleko kokosowe nabierze aromatu trawy cytrynowej i liści kaffir, przecedzamy sos.

W dużym garnku mieszamy dynię, paprykę, orzechy nerkowca i sos curry. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i brązowym cukrem. Jeśli lubicie bardzo ostre dania, można dodać jeszcze papryczkę chilli- odlot 🙂

Curry podajemy ryżem i świeżą kolendrą.  Najlepiej sprawdzi się ryż basmati lub jaśminowy. Na specjalne okazje proponuję czarny ryż, który ma ciekawy orzechowy smak i pięknie komponuje się z pomarańczowym 🙂

 

 

 

Czerwone curry z dynią i nerkowcami

ZOBACZ TAKŻE

1 komentarz

Nika 7 listopada 2021 - 12:00

znów zrobione, znów zjedzone ze smakiem! (co prawda bez kilku składników :()

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności