PIECZONA BRZOSKWINIA Z GRANOLĄ

by Anna
Pieczona brzoskwinia z granolą

Nie jestem wielką fanką słodkich śniadań, ale to danie mnie urzekło. Pieczona brzoskwinia z granolą przyszła do mnie nad ranem. Często rozmyślam o jedzeniu, kiedy nie mogę spać. Wtedy na ogół przychodzą mi do głowy najlepsze pomysły. I właśnie tak było tym razem.  Poleciałam po brzoskwinie i zrobiłam jedno z najlepszych śniadań ever 🙂

Oczywiście pieczona brzoskwinia z granolą nadaje się też na lekki deser 🙂

Spróbujcie!

Pieczona brzoskwinia z granolą

PIECZONA BRZOSKWINIA Z GRANOLĄ

Nie jestem wielką fanką słodkich śniadań, ale to danie mnie urzekło. Pieczona brzoskwinia z granolą przyszła do mnie nad ranem. Często rozmyślam… Uncategorized PIECZONA BRZOSKWINIA Z GRANOLĄ European DRUKUJ
PORCJE: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1 dojrzała brzoskwinia

1/3 szklanki syropu klonowego

150 g jogurtu greckiego

3 łyżki płatków owsianych

2 łyżki migdałów w płatkach

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka pestek ze słonecznika

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przekrawamy brzoskwinię na pół, usuwamy pestkę i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Otwory po pestce wypełniamy syropem klonowym. Pieczemy owoce ok. 20-25 minut.

W tym czasie na suchej patelni prażymy 3 łyżki płatków owsianych, orzechy i pestki.  Kiedy płatki i orzechy się zrumienią dodajemy łyżkę miodu i cynamon, szybko mieszamy. Wyłączamy gaz.

Wyjmujemy brzoskwinię z pieca. Na talerzu kładziemy połówkę brzoskwini, wsypujemy granolę do dziurek po pestce. Na wierzchu kładziemy czubatą łyżkę jogurtu greckiego, posypujemy resztą granoli i polewamy odrobina syropu klonowego. Natychmiast podajemy.

Smacznego!

 

Pieczona brzoskwinia z granoląPieczona brzoskwinia z granolą

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności