TUŃCZYK TATAKI

by Anna

Tuńczyk tataki to przepyszna japońska przekąska. Delikatna i rozpływająca się w ustach ryba polana cytrusowo-imbirowym sosem.  Danie jest niezwykle eleganckie i robi wrażenie. Jednocześnie jest bardzo proste do zrobienia. Jego przyrządzenie zajmie Ci ok. 20 minut, a goście będą w szoku 😉

tuńczyk tataki

TUŃCZYK TATAKI

Tuńczyk tataki to przepyszna japońska przekąska. Delikatna i rozpływająca się w ustach ryba polana cytrusowo-imbirowym sosem.  Danie jest niezwykle eleganckie i robi… Uncategorized TUŃCZYK TATAKI European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

500 g tuńczyka

2 łyżki oleju o neutralnym smaku

sok z połowy pomarańczy

sok z połowy cytryny

starty imbir ( kawałek ok 4 cm)

2 łyżki mirin

4 łyżki  japońskiego sosu sojowego

1 łyżeczka płatków chilli

1 mała papryczka chilli

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

2 łyżki sezamu

szczypiorek dymka do podania

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Tuńczyka kroimy na kawałki o przekroju kwadratu. Rozgrzewamy olej na patelni, gdy będzie bardzo gorący obsmażamy tuńczyka z każdej strony po ok. 15-20 sekund, powtarzamy to z każdym kawałkiem.  Odstawiamy usmażoną rybę, żeby ostygła. Najlepiej na 10 minut do lodówki.

W tym czasie mieszamy ze sobą sok z pomarańczy i cytryny, sos sojowy, mirin, olej sezamowy i ocet ryżowy. Dodajemy starty imbir, płatki chilli i/lub drobno pokrojoną małą ostrą papryczkę chilli (używam obie, bo każda daje inny rodzaj ostrości, jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, wybierz jedną z nich). Próbujemy, ja dodaję jeszcze łyżeczkę miodu, bo lubię gdy sos jest lekko słodki, można to pominąć, jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki.

Kroimy szczypiorek na bardzo cienkie talarki, delikatnie prażymy na suchej patelni sezam.

Wyjmujemy tuńczyka z lodówki, kroimy bardzo ostrym nożem na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Rozkładamy plasterki na talerzu lub półmisku, polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Sos, który został podajemy obok w miseczce, żeby można było maczać w nim kawałki ryby.

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności