ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM

by Anna

Kuchnia tajska nie przez przypadek uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest zmysłowa i pełna smaku. Zielone curry z kurczakiem to klasyk, mimo to, nawet w Tajlandii, w każdym miejscu smakuje inaczej i różni się składnikami. Pewnie dlatego można je jeść codziennie i nigdy się nie nudzi 🙂

Uwielbiam curry w każdej postaci : czerwone, zielone, żółte, wegetariańskie i mięsne. Bardzo często je przyrządzam używając składników, które właśnie mam w lodówce, albo tych, na które w danym momencie mam ochotę.

Tym razem zrobiłam zielone curry z kurczakiem, bakłażanem i cukinią- fajne połączenie, wypróbujcie!

ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM, BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

Kuchnia tajska nie przez przypadek uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jest zmysłowa i pełna smaku. Zielone curry z kurczakiem… Uncategorized ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

700 g piersi z kurczaka

1 bakłażan

1 cukinia

1 cebula

1/2 pęczka dymki

4 ząbki czosnku

2 łyżki zielonej pasty curry

600 ml mleka kokosowego

trawa cytrynowa- 3 łyżki suszonej lub 2 łodygi świeżej

liście kafir - 3 łyżki suszonych lub garść świeżych

2-3 łyżki cukru trzcinowego

sos rybny do smaku

1 papryczka chili- jeśli lubisz ostro

1 duża doniczka kolendry ( lub 1 pęczek)

 

PRZYGOTOWANIE

Kroimy piersi kurze w kawałki o boku 2 cm. Kroimy cukinię na plasterki Odkładamy. Siekamy cebulę w drobna kostkę, kroimy szczypiorek, obieramy czosnek.

Przygotowujemy bakłażana - kroimy go na plasterki o grubości ok 1 cm, potem każdy krążek na ćwiartki. Wrzucamy bakłażana na rozgrzany na patelni olej roślinny i smażymy, aż się porządnie zrumieni z obu stron. Następnie wrzucamy bakłażana na sito, posypujemy sola i zostawiamy, żeby tłuszcz obciekł.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny, wrzucamy pokrojoną cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy pokrojony szczypiorek. Smażymy wszystko na średnim ogniu przez ok 3-4 minuty.

Dodajemy zielona pastę curry, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy mleko kokosowe, trawę cytrynową i liście kafir . Doprowadzamy mleko do wrzenia i zmniejszamy gaz. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Jeśli lubimy bardzo ostre potrawy, dokładamy jeszcze przekrojoną na pół papryczkę chili. Wrzucamy kurczaka i dusimy go na małym ogniu ok 10 min ( sprawdzamy czy nie jest surowy przekrawając jeden kawałek na pół) . Na koniec wrzucamy cukinię i dusimy ją 3 minuty, żeby lekko się zblanszowała, ale nadal była chrupiąca, wrzucamy odsączonego z tłuszczu bakłażana i wszystko razem mieszamy.

Podajemy z ryżem i posiekana kolendrą.

 

zielone curry z kurczakiem

 

Zielone curry z kurczakiem

ZOBACZ TAKŻE

2 komentarze

paweł U 19 maja 2020 - 07:36

To też moje ulubione danie. Curry ogarniam, innych przepisów będę próbował. Pozdr

Gotowe
Anna 19 maja 2020 - 11:22

🙂

Gotowe

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności