Kiszonka z czerwonej kapusty wygląda niepozornie, ale naprawdę warto ją wypróbować. Jak wiadomo kiszonki działają jak naturalne probiotyki, doskonale wpływają na naszą florę bakteryjną, regulują poziom cukru we krwi, zawierają dużo witamin…itp, itd.
Krótko mówią, surówka z kiszonej czerwonej kapusty jest bardzo zdrowa, pyszna, chrupiąca i łatwa w przygotowaniu. Czerwona kapusta ma naturalnie pikantny smak bez dodawania jakichkolwiek przypraw oprócz soli. Po ukiszeniu można ja przechowywać w lodówce i podawać na różne sposoby jako dodatek do dań.
Ja bardzo lubię wersję najprostszą, czyli samą kapustę skropioną odrobiną oleju roślinnego o neutralnym smaku. Ostatnio zrobiłam wersję z olejem z pestek dyni, który łagodzi ostrość surówki i nadaje jest lekko orzechowy posmak. Ta wersja też bardzo nam smakowała.