CYTRYNOWO-CZOSNKOWY KURCZAK

by Anna

Moja babcia opowiadała, że przed wojną, w jej rodzinnym domu, kurczak służył do testowania przyszłych mężów. Kiedy dziewczyna miała adoratora, zapraszało się go na kolację i serwowało drób. Sprawdzano czy poradzi sobie z daniem używając jedynie sztućców. Jeśli pomagał sobie rękoma był zdyskwalifikowany .

Cytrynowo-czosnkowy kurczak, bardzo ułatwiłby to zadanie, mięso idealnie odchodzi od kości i zjedzenie dania za pomocą noża i widelca to łatwizna.

Nie jest to jego jedyną zaletą. Danie ma delikatny, ale bardzo ciekawy smak. Nie przerażajcie się duża ilością czosnku, bo jest on długo duszony i zupełnie traci swój ostry smak i zapach. Kurczak rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje podany z ryżem.

Natknęłam się na ten przepis w starej książce Kuchnia Śródziemnomorska autorstwa Jacqueline Clark i Joanny Farrow.

CYTRYNOWO - CZOSNKOWY KURCZAK

Moja babcia opowiadała, że przed wojną, w jej rodzinnym domu, kurczak służył do testowania przyszłych mężów. Kiedy dziewczyna miała adoratora, zapraszało się… DANIA GŁÓWNE CYTRYNOWO-CZOSNKOWY KURCZAK European DRUKUJ
PORCJE: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

1/2 kg skrzydełek kurzych

1 włoszczyzna

4 udka kurczaka ( najlepiej zagrodowego)

20 dużych ząbków czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cytryna

skórka otarta z 1 cytryny

1,5 łyżki mąki pszennej

2/3 szklanki białego wytrawnego wina

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy bulion. Obgotowujemy skrzydełka w wodzie. Kiedy się zagotują płuczemy je, usuwamy szumowiny i zalewamy nową, czysta wodą. Dodajemy obrana włoszczyznę, gotujemy ok 3 godziny. Potem chłodzimy w lodówce, zdejmujemy tłuszcz, który zgromadził się na powierzchni i mamy gotowy wywar do naszego dania. Oczywiście możemy pominąć ten etap, użyć kostki rosołowej albo gotowego bulionu- ale bardzo tego nie polecam , smak będzie dużo gorszy. Nie mówiąc o wartościach odżywczych.

Obieramy 20 ząbków czosnku i dusimy je w bulionie ok 40 min .

W tym czasie myjemy i osuszamy udka kurczaka, solimy i rumienimy je z obu stron na patelni ( na oliwie). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przecedzamy bulion zachowując go. Obkładamy kurczaka ząbkami czosnku i pokrojoną w plastry obrana ze skóry cytryną.

Na patelni, na której smażył się kurczak robimy sos. Odlewamy nadmiar oleju, zostawiamy trochę ( ok 2 łyżki), wrzucamy na patelnię 2 łyżki mąki, prażymy. Wlewamy wino ciągle mieszając. Następnie dodajemy odrobinę wywaru, mieszamy i znów dodajemy wywar. Powtarzamy to, aż wywar połączy się z mąką i winem w gładki sos. Gotujemy sos na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy do sosu skórkę otartą z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku.

Zalewamy kurczaka sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, pieczemy ok 50 minut, bez przykrycia.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

 

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności