LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM

by Anna
Lazania z borowikami i szpinakiem

Lasagne z borowikami i szpinakiem to bomba kaloryczna, nie będę Was oszukiwać, że to proste i lekkie danie 😉 Cudowne połączenie pachnących grzybów, słodkawej ricotty i czosnkowego szpinaku. Niebo w gębie.

Nadchodzi jesień i długie, chłodne wieczory. Nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczna i kaloryczna potrawa. Czasami warto zgrzeszyć, nawet jeśli wymaga to trochę wysiłku. Lasagne z borowikami i szpinakiem jest tego warta- zapewniam!

Wspaniale smakuje w połączeniu z czerwonym winem.

Lazania z borowikami i szpinakiem

LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM

Lasagne z borowikami i szpinakiem to bomba kaloryczna, nie będę Was oszukiwać, że to proste i lekkie danie 😉 Cudowne połączenie pachnących… Uncategorized LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

12 płatów lasagne (niewymagającej wstępnego gotowania- info znajdziesz na opakowaniu)

500 g borowików (świeżych lub mrożonych)

500 g ricotty

1 cebula

400 g młodego szpinaku (baby)

3 duże ząbki czosnku

2 gałązki świeżego rozmarynu, ew. więcej do dekoracji

3-4 gałązki świeżego tymianku

40 g masła plus masło do wysmarowania naczynia

60 g startego parmezanu lub grana padano

sól i pieprz do smaku

Beszamel:

40 g masła

40 g mąki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Czyścimy, myjemy i osuszamy borowiki, lub odmrażamy, jeśli używamy mrożonych. Kroimy je na małe kawałki.

Siekamy cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy 25 g masła, szklimy cebulę, następnie dorzucamy borowiki i smażymy je ok. 15 minut na małym ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy ricottę i posiekany drobno rozmaryn oraz tymianek. Mieszamy i przyprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy ją do innego naczynia.

Na umytej patelni rozpuszczamy resztę masła, wrzucamy wyciśnięty czosnek, smażymy chwilkę uważając, żeby nie przypalić. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Lekko zmniejszamy gaz, mieszamy szpinak z rozpuszczonym masłem. Szpinak będzie bardzo zmniejszał swoją objętość, na początku nie zmieści się cały na patelni, można dokładać go sukcesywnie. Blanszujemy szpinak, do momentu, aż cały nabierze miękkiej konsystencji. Wyłączamy gaz i doprawiamy szpinak solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne, najlepiej specjalne naczynie do zapiekanek, smarujemy obficie masłem. Na dnie kładziemy 3 płaty lasagne, pokrywamy je 1/3 masy grzybowej, następnie kładziemy 1/3 szpinaku i posypujemy 1/4 startego parmezanu. Kładziemy kolejne 3 płaty makaronu i kolejne warstwy nadzienia i sera. Kiedy położymy ostatnią warstwę lasagne, włączamy piekarnik na 200 stopni C i bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego.

W niewielkim garnku mieszamy mleko i mąkę, dodajemy masło. Gotujemy sos na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Kiedy beszamel będzie gotowy przyprawiamy go solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Polewamy ostatnią warstwę lasagne beszamelem, bardzo ważne, żeby cały makaron był pokryty sosem. Jeśli jakiś fragment makaronu będzie wystawał, wysuszy się i będzie niejadalny.

Na wierzchu posypujemy lasagne startym parmezanem, możemy udekorować gałązkami rozmarynu lub tymianku.

Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 5-10 minut i podajemy.

Smacznego!

Lazania z borowikami i szpinakiem Lazania z borowikami i szpinakiem

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności