LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM

by Anna
Lazania z borowikami i szpinakiem

Lasagne z borowikami i szpinakiem to bomba kaloryczna, nie będę Was oszukiwać, że to proste i lekkie danie 😉  Cudowne połączenie pachnących grzybów, słodkawej ricotty i czosnkowego szpinaku. Niebo w gębie.

Nadchodzi jesień i długie, chłodne wieczory . Nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczna i kaloryczna potrawa. Czasami warto zgrzeszyć, nawet jeśli wymaga to trochę wysiłku. Lasagne z borowikami i szpinakiem jest tego warta- zapewniam !

Wspaniale smakuje w połączeniu z czerwonym winem.

Lazania z borowikami i szpinakiem

LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM

Lasagne z borowikami i szpinakiem to bomba kaloryczna, nie będę Was oszukiwać, że to proste i lekkie danie 😉  Cudowne połączenie pachnących… Uncategorized LASAGNE Z BOROWIKAMI I SZPINAKIEM European DRUKUJ
PORCJE: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

12 płatów lasagne (niewymagającej wstępnego gotowania- info znajdziesz na opakowaniu)

500 g borowików ( świeżych lub mrożonych)

500 g ricotty

1 cebula

400 g  młodego szpinaku (baby)

3 duże ząbki czosnku

2 gałązki świeżego rozmarynu, ew. więcej do dekoracji

3-4 gałązki świeżego tymianku

40 g masła plus masło do wysmarowania naczynia

60 g startego parmezanu lub grana padano

sól i pieprz do smaku

Beszamel:

40 g masła

40 g mąki pszennej

300 ml mleka

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Czyścimy, myjemy i osuszamy borowiki, lub odmrażamy, jeśli używamy mrożonych. Kroimy je na małe kawałki.

Siekamy cebulę w drobną kostkę . Na dużej patelni rozpuszczamy 25 g masła, szklimy cebulę, następnie dorzucamy borowiki i smażymy je ok. 15 minut na małym ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy ricottę i posiekany drobno rozmaryn oraz tymianek. Mieszamy i przyprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekadamy ją do innego naczynia.

Na umytej patelni rozpuszczamy resztę masła, wrzucamy wycisnięty czosnek, smażymy chwilkę uważając, żeby nie przypalić . Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Lekko zmniejszamy gaz, mieszamy szpinak z rozpuszczonym masłem . Szpinak będzie bardzo zmniejszał swoją objetość, na poczatku nie zmieści się cały na patelni, można dokładać go sukcesywnie. Balnszujemy szpinak, do momentu, aż cały nabierze miekkiej konsystencji. Wyłączamy gaz i doprawiamy szpinak solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne, najlepiej specjalne naczynie do zapiekanek, smarujemy obficie masłem. Na dnie kładziemy 3 płaty lasagne, pokrywamy je 1/3 masy grzybowej, następnie kładziemy 1/3 szpinaku i posypujemy 1/4 startego paremezanu. Kładziemy kolejne 3 płaty makaronu i kolejne warstwy nadzienia i sera. Kiedy położymy ostatnią warstwę lasagnie, włączamy piekarnik na 200 stopni C i bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego.

W niewielkim garnku mieszamy mleko i makę, dodajemy masło. Gotujemy sos na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Kiedy beszamel będzie gotowy przyprawiamy go solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Polewamy ostatnią warstwę lasagne beszamelem, bardzo ważne, żeby cały makaron był pokryty sosem. Jeśli jakiś fragment makaronu będzie wystawał, wysuszy się i będzie niejadalny.

Na wierzchu posypujemy lasagnie startym parmezanem, możemy udekorować gałązkami rozmarynu lub tymianku.

Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 5-10 minut i podajemy.

Smacznego!

Lazania z borowikami i szpinakiem Lazania z borowikami i szpinakiem

 

ZOBACZ TAKŻE

Napisz komentarz

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. AKCEPTUJĘ Polityka prywatności